Συμβουλές

Για να διατηρηθούν σωστά τα παπούτσια που αγοράσατε, χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση. Τα παιδιά «κακομεταχειρίζονται» πολλές φορές τα παπούτσια τους και αυτό είναι φυσιολογικό. Ένα παιδί θα τρέξει, θα παίξει στο χώμα, θα σκαρφαλώσει, πολλές φορές ακόμα θα χρησιμοποιήσει το ίδιο το παπούτσι σαν παιχνίδι, προκαλώντας άθελά του φθορές και προβλήματα.

 • Όπως κάθε φυσικό προϊόν, έτσι και το δέρμα του παπουτσιού σας που έντυνε κάποτε ένα ζώο, φέρει ανεξίτηλα σημάδια του περάσματος του από τη ζωή: πτυχές, ρυτίδες, ίνες, νεύρα, γδαρσίματα, δαγκώματα, ξυσίματα, λεκέδες, ουλές κλπ.
 • Όλα αυτά είναι αποτυπωμένα επάνω στο δέρμα του παπουτσιού σας και αυτό είναι η απόδειξη ότι είναι γνήσιο δέρμα φυσικής κατεργασίας.
 • Όπως κάθε φυσικό προϊόν, έτσι και το δέρμα και στην κατεργασμένη μορφή του εξακολουθεί να είναι ένα “ζωντανό” προϊόν που αναπνέει, βρέχεται, στεγνώνει, απορροφά, αποβάλλει, ζαρώνει, ισιώνει. Γι΄ αυτό πολλές φορές αφοδράριστα χρωματιστά παπούτσια ή παπούτσια με χρωματισμένη δερμάτινη φόδρα μπορούν με την χρήση και σαν φυσική αντίδραση στον ιδρώτα του ανθρώπινου ποδιού, να ξεβάψουν κατά τη διάρκεια του φορέματος.
 • Στα παπούτσια PrimiPassi χρησιμοποιούνται και για τις φόδρες τους φυσικά δέρματα. Για την φόδρα ή τους πάτους ισχύει ότι και για το επάνω μέρος του παπουτσιού. Σε αντίθεση με το επανώδερμα που είναι φτιαγμένο από το δέρμα μεγάλων ζώων (μοσχάρια κτλ.) οι φόδρες κατασκευάζονται από δέρματα μικρών ζώων (κατσίκια, πρόβατα, χοιρινά).

Συμβουλές Φροντίδας

 • Καθημερινό καθάρισμα και στίλβωμα (βερνίκι)
  Δερμάτινα Υποδήματα:
  • Καθαρίζετε καθημερινά τα παπούτσια σας με ένα μαλακό πανί και χρησιμοποιείτε συχνά βερνίκι Το καθάρισμα και η χρήση σωστού στιλβώματος είναι βασική προϋπόθεση για την μακροζωία του δέρματος. Το καλό στίλβωμα καθαρίζει το δέρμα, αφαιρεί την σκόνη από τους πόρους, του επιτρέπει να αναπνέει, τρέφει το δέρμα και το κάνει πιο μαλακό. Το “στεγνό” δέρμα σκάει, γδέρνεται, και κάποια στιγμή σπάει.

  Δερμάτινα Σουέντ:

  • Καθαρίζετε τα παπούτσια σας χρησιμοποιώντας την ειδική βούρτσα για να φύγει η σκόνη. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέυ για να τα προστατεύσετε από την υγρασία και την σκόνη. Σε περίπτωση λεκέδων μπορείτε να διαλύσετε λίγο υγρό σαπούνι σε νερό και με ένα μαλακό και καθαρό πανί να καθαρίσετε τους λεκέδες.

Ζητήστε από το προσωπικό του καταστήματος αγοράς των παπουτσιών που αγοράσατε να σας υποδείξει το κατάλληλο προϊόν για τον τύπο δέρματος.

 • Μην πλένετε ποτέ τα δερμάτινα παπούτσια! Μην τα βάζετε ποτέ στο πλυντήριο.
 • “Ξεκουράζετε” συχνά τα παπούτσια σας! Όπως και τα ρούχα, έτσι και τα παπούτσια σας θέλουν “ξεκούραση”. Μην φοράτε στα παιδιά συνέχεια το ίδιο ζευγάρι παπούτσια.
 • Σε περίπτωση ιδρώματος, αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν πριν τα ξαναφορέσετε. Αφήστε το δέρμα να αποβάλλει αβίαστα τον ιδρώτα. Όταν τα παπούτσια είναι βρεγμένα (από ιδρώτα, νερό) βάλτε μέσα χαρτί για να φορμαριστούν, και αφήστε τα να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κοντά σε εστίες θερμότητας! Η υπερβολική ζέστη (καλοριφέρ – σόμπα – τζάκι – φούρνος) κάνει κακό και μπορεί να καταστρέψει τα παπούτσια και το χρώμα τους.
 • Σε περίπτωση που τα παπούτσια βραχούν, αφήστε τα πρώτα να στεγνώσουν μακρυά από εστίες θερμότητας και μετά καθαρίστε τα σύμφωνα με τον τύπο δέρματός τους.
 • Τα οξέα, ο ασβέστης, η βενζίνη, τα λιπαντικά αυτοκινήτων και το θαλάσσιο νερό είναι παράγοντες ανεπανόρθωτης κάκωσης του παπουτσιού σας, μιας και το καθένα από αυτά με τον τρόπο του προσβάλλει όλα τα σημεία του παπουτσιού (δέρμα, σόλα, φόδρες, πάτους, κλωστές, διακοσμητικά κλπ). Προσέχετε ιδιαίτερα να μην έρθουν τα παπούτσια σας σε επαφή με τα παραπάνω στοιχεία.